A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület honlapja

Tyúkhúr teakeverék (Érbarát tea)

Gyuri bácsi Tyúkhúr teakeverékét vérzsír szint csökkentésre, az erek védelmére ajánlunk. Napi egy csészével kell inni belőle, szünet beiktatása nem szükséges.

A Tyúkhúr teakeverék (Érbarát tea) összetétele: tyúkhúr hajtás, ösztörűs veronika hajtás, galagonya virágzó ágvég, cickafark hajtás, orvosi zsályalevél.

Véredényeink hosszúsága a testünkben 96.000 kilométert tesz ki. Ez a távolság kb. két és félszerese a Föld kerületének az Egyenlítőnél. Ekkora hosszúságú útról kell gondoskodnunk nap mint nap, hogy vérünk könnyen szállíthassa az oxigént egyes szerveinknek. Az ereket belül vékony zsírréteg borítja, hogy a vér könnyen áramolhasson bennük. A túl sok vérzsír szűkíti az ereket, akadályozza a vér útját, és súlyos betegségeket okozhat.

A koleszterin létfontosságú vérzsír. A görög eredetű összetett szó előtagja a “chole-“ epét jelent, a “szterin” pedig a szteroidok csoportjába tartozó olyan vegyület, mely szerves anyagokat tartalmaz.

A koleszterin minden sejtben megtalálható és minden sejtünk elő is állítja. Legnagyobb részét mi magunk termeljük, bár egyes ételek is tartalmaznak koleszterint.

Szervezetünknek a hormonok, a D-vitamin előállításához, valamint az emésztéshez van rá szüksége. Apró csomagocskákban “utazik” a koleszterin a vérünkben, a csomag kívül fehérjéből, belül lipidből, zsírból áll.

Két fajtája az LDL (rossz) és a HDL (jó) koleszterin. Előbbi az artériákban lerakódva érelmeszesedéshez vezet, utóbbi visszavezeti a koleszterint a májba, ahol az lebomlik. Ideális esetben a HDL 2 mmol/liter körül van, az LDL 3 alatt, az összkoleszterin szint pedig 5 alatt.

A koleszterin szintje magas lehet cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés és vesebetegségek esetén, de lehet genetikus eredetű is. Ilyenkor vagy a máj termel túl sok koleszterint, vagy hiányoznak azok a receptorok, melyek lebontják azt a májban.

Tüneteket, fájdalmat nem okoz, így sokan csak rutin vérvizsgálat során értesülnek róla. Minél magasabb az LDL szintje, annál nagyobb a kockázata a koszorúér betegség kialakulásának, és minél magasabb a HDL szintje, annál kisebb ennek az esélye. Az artériákban kialakuló plakkok, melyek koleszterinből, zsírból, kálciumból és egyéb anyagokból állnak, eltömítik a véráram útját és így a szív nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz. Ha a plakk leválik és elindul az érben, agyvérzést, anginás rohamot vagy akár szívinfarktust is okozhat.

A koleszterinszint csökkentése lelassítja, redukálja vagy meg is állíthatja a plakkok kialakulását. Ezt zsírszegény, mediterrán típusú diétával, gyógyszerekkel és gyógynövényekkel is el lehet érni.

Az Érbarát teában található tyúkhúr kiváló zsíroldó tulajdonsággal rendelkezik, segíti az epetermelést, bontja a rossz koleszterint. (Szoptatás alatt nem ajánlott fogyasztani, mert a tejelválasztást is csökkenti.) A veronika epehajtó, vértisztító, vérzsír csökkentő hatású. Az agyi vérkeringést is javítja. A galagonya rugalmasan tartja az érfalakat, a cickafarkfű serkenti az epeváladék termelést és szabályozza a máj funkcióit.

 

Gyuri bácsi egy korábbi videóban már beszélt a koleszterinről: Koleszterin-videó

tyukhurforgat2

Tyúkhúr
(Stellaria media)

cickafark3

Cickafark
(Achillea collina)

galagonya_matt

Galagonya
(Crataegus monogyna)