Most terem: fekete áfonya

Fekete áfonya
(Vaccinium myrtillus L.)

Európában, Észak-Amerikában, Ázsia mérsékelt égövi részein honos, hazánkban is előforduló, 20-40 cm magasra növő cserje. Hazai állományai kíméletre szorulnak. Savanyú kémhatású talajigénye miatt termesztése nehezen valósítható meg.

A bogyók festékanyaga a mirtillin, a levelek cserzőanyagokat arbutint, glikozidákat, flavonokat, tartalmaznak. A termésdrogban A-, B-, C-vitamin található.

Már ősember barlangokban is találtak áfonyamag maradványokat. Dioszkoridész vérhasra, epevezeték gyulladásra ajánlotta. Az amerikai indiánok a szárított termést fűszernek, a leforrázott leveleket sebgyógyításra használták, a virág füstjével pedig a rossz szellemet űzték el.Leveles hajtását júniustól szeptemberig, termését augusztus-szeptember hónapokban gyűjtjük.

Levele és bogyója is összehúzó, fertőtlenítő, antibakteriális hatású. Hasmenésre, vércukorszint csökkentésre, köhögésre és lázcsillapításra használható. Vérnyomáscsökkentésre, visszérre, hajszálér betegségekre és aranyérre az ereket tisztító, tonizáló hatóanyaga, az antocian teszi alkalmassá. Használható még vese- és epekőbántalmak ellen is. Javítja a látást: retina problémákra, szürkehályogra is jó.

A fekete áfonya levele az egyik összetevője a Diabess-Györgyteának, illetve az epeköves cukorbetegeknek ajánlott Fekete áfonyaleveles teakeveréknek (Epebarát cukortea) is.

A leveleket megszárítják, a friss termésből lekvár, szörp vagy aszalvány készíthető. A szárított levelekből forrázatot készítünk, az aszalt bogyókat nyersen fogyaszthatjuk.

Gyógyteának a bogyóját és a levelét használjuk. Egy evőkanál bogyót főzünk lassú tűzön 4 dl vízben, míg 3 dl lesz belőle. Idült hasmenés esetén minden este egy csészével kell meginni lefekvés előtt. Ugyanígy készítsük el vércukorszint és vérnyomás csökkentésre is. 12 mmol/l feletti értéknél napi két csésze tea ajánlott étkezés után a gyógyszer illetve az inzulin mellé.

A levelekből a szokásos módon (2,5 dl víz, egy csapott evőkanál teafűhöz) készítünk teát. Epe-, hólyag- és vesekőbántalmak ellen napi egy csészével kell inni reggel vagy délelőtt.

Áfonyából “varázsital” készíthető, mely tisztítja a vért és az agyat, élénkíti a memóriát.

A „varázsital” receptje: 

  • 0,5 liter pálinka
  • 200 g nyers áfonyabogyó összetörve
  • 2 rúd fahéj
  • 5 szegfűszeg

Keverjük össze a hozzávalókat, hagyjuk érni 1 hónapig szobahőmérsékleten, napfénytől védve. Szűrjük le. Igyunk belőle 25 ml-t étkezés előtt magában vagy kevés folyadékba keverve cukorbetegségre, bél- és gyomorpanaszokra, puffadásra, hasgörcsökre, látásjavításra.

Az áfonyabefőtt receptje:

Érett állapotban szedett gyümölcsből készítjük, íz- és zamatanyaga ekkor a legkedvezőbb.

Többször váltott vízben megmossuk a gyümölcsöt, leszemezzük és kisebb (0,5 l-es) üvegekbe töltjük. Minden megtöltött üvegbe 3-4 kávéskanál rumot adagolunk, majd felöntjük forró, 30%-os cukoroldattal (1 l vízhez 30 dkg cukor).

A tele üvegeket azonnal lezárjuk, majd a forrástól számított 10 percig vízfürdőben csírátlanítjuk. Száraz dunsztban tartjuk másnapig.

Naponta egy kávéskanállal fogyasszunk belőle bélhurut, hasmenés esetén.

Ajánljuk ezt a gyógynövényt mindazoknak, akiknek vérkeringési problémáik vannak, vagy el szeretnék kerülni, hogy legyenek. Vagyis mindenkinek.

Ajánlott termékek

Fekete áfonyaleveles teakeverék (Epebarát cukortea)